Vi kjøpte for en tid tilbake en liten stabel med ymse arcadekort. Et av dette var Ataris Centipede fra 1981.

Atarikort fra denne tiden ruver ganske bra i terrenget og de tar lett skade i form av at en komponent rives av eller at baner på kortet får brudd hvis kortene ikke håndteres pent. Dette kortet var merket “Defekt ’86”.

Jeg har nettopp bygget en Supergun for å gjøre det litt enkelere å koble opp arkadekort på arbeidspulten. Dette har JAMMA-inngang, så jeg koblet Centipede-kortet opp via en dedikert JAMMA-til-Centipede adapter.

Skjermen var, som antatt, helt svart. Ikke en lysende pixel i syne.

Siden 30+ års lagring i ymse mer eller mindre fuktige pappkasser ikke er spesielt bra for elektronikk, så gikk jeg over kant-connector og beina på alle soklede kretser med blekkviskelær for å fjerne irr. Jeg satte på plass alle kretsene og testet på nytt. Fremdeles svart skjerm.

Neste triks var å presse med en finger på ymse steder på kortet. Hvis noe er varmt, så er det en indikasjon, og hvis noe skjer, så er det en indikasjon. Jeg oppdaget etter noen minutter at et område ga aktivitet på skjermen hvis jeg holdt fingeren der.

Det viste seg at det stakk opp to pinner rett over der fingeren min var – og her er jeg rimelig sikker på at Atari hadde tenkt at det skulle stå en 12.096MHz krystall. Jeg loddet derfor ut pinnene og loddet på plass en krystall.

Voila’ish !

Vi hadde et bilde. Ikke riktig bilde, men et bilde. Selv statisk sprite-søppel på skjermen er en indikasjon på at ganske mye av kortet fungerer. Jeg fikk det ikke til å boote og fikk ingen test-toner (indikasjon på korrupt RAM) når jeg trykket på test-knappen.

Jeg verifiserte 12.096MHz klokkesignal, samt aktivitet på data- og adressebussen med scopet. Det kunne vært RAM- eller EPROM-feil, men jeg har en liten følelse av at jeg da ville sett noe aktivitet på skjermen, evt fått respons på test-knappen.

I nøden googler man, og etter en tid, så fant jeg fram til en video der en mann, som åpenbart ikke viste at RESET-signalet på 6502 er aktivt lavt, – forsøkte å vise hvordan man feilsøker Centipede. Anyways, så hadde han et skjermbilde som minnet fryktelig om det jeg observerte og feilen i hans tilfelle var en defekt 74LS244. To slike, i posisjon B1 og C1 på kortet henger på bussen til prosessoren. Kunne jeg ha samme feil ?

Hoarder, som jeg er, så hadde jeg reserve 74LS244 i skuffen. Tenkte likevel at det var best å gjøre en bitteliten test på prosessorsokkelen først, så jeg tok ut 6502en fra sokkelen sin og begynte å sjekke kontinuitet mellom sokkel og undersiden av kortet. De gamle soklene er av crap kvalitet og kortene er så store at de flekser. Ledningsbrudd, eller sprekk i loddinger er ikke helt uvanlig.

Paranoid som jeg er, så sjekket jeg også kontinuitet mot eventuelle andre pinnenr for hver pinne. Kortslutninger er heller ikke helt uvanlig.

Og…

Det viste seg at D0 og R/W var kortsluttet. Dette styrket mistanken mot 74LS244 på C1. Før jeg begynte å klippe av chippen for å bytte, så bestemte jeg meg for å gjøre en inspeksjon av baksiden av kortet…

Kretskort er normal routet etter bestemte preferanser. Eksempelvis, så er banene på toppen routet mest mulig vertikalt og de på undersiden mest mulig horisontalt. Skarpe 90-graders hørner ser du sjelden på banene.

Jeg dro på meg lesebrillene fra Clas Ohlson. Etter noe mysing, så fant jeg et område, som så litt mistenkelig ut (rett ved siden av den mistenkte kretsen)

Her ser det ut som det går en bane tvers over tre baner – i skarp vinkel. Utseendet er som en bane, men det er ikke en bane. En skarp kant, sannsynligvis fra et annet kretskort har skrapet med seg loddetinn og dannet en fin kortslutning av banene som tilfeldigvis går til D0 og R/W.

Jeg skrapet området mellom de legitime banene rent for tinn og fyrte opp kortet igjen.

Og vips, så har vi et kjørende Centipede-kort!

Kortet er spillbart, men jeg er nok ikke helt ferdig. Lyden er svak og kondensatorene på kortet bør nok byttes. (Uttørkede elektrolytter “ser ut som” resistorer i kretsen og drar ned spenninga. Iom at de ikke lenger klarer å glatte eventuelle AC-komponenter i spenninga, så fyrer gjerne watchdog-kretsen og forsøker å reboote kortet.)

Setter kortet tilbake i hylla og hiver meg over neste klassiker, D.v.s. en sannsynligvis klin dau Gyruss fra 1983. Når jeg får tid ™ 🙂