Vi hadde fått beskjed om flaky diverter på AFM for en tid tilbake. Gamle flipperspill utvikler gjerne “personlighet” over tid, så vi så det litt an før vi startet feilsøking (mye lettere å feilsøke noe som er konsekvent feil). Etter noen uker, så døde også begge flipperne. Vi sjekket sikringer og spenningene på testpunktene på powerdriver-kortet. Alt var ok. Coilene hadde også spenning.

Det viste seg at alle coilene som var døde kunne spores tilbake til samme connector (J120). Denne hadde dessverre ikke ristet løs, så det var på tide å studere skjemaet for kortet. Dette er nedlastbart, men finnes dessverre ikke i høy nok oppløsning til at det er lesbart. Heldivis så hadde Øyvind en “WPC-95 Schematic Manual” liggende.

Skal du bytte en krets av denne typen, så er kvalitets side cutters et must. Klipp av beina ved chippen, og lodd så av ett bein i gangen. Gå deretter over med loddebolt og tinnpumpe for å fjerne loddetinn. Sett ny chip i en sokkel, slik at det blir lettere å skifte neste gang.

Det viste seg at bytte av U8 hadde absolutt null effekt, så jeg begynte å se innover i kortet. U8 hadde power, men enable-linja til den var lav. Jeg reseatet den grå flatkabelen, som går mellom CPU-kortet og power-driver-kortet gjentatte ganger, også uten effekt.

Deretter vandret blikket til ASIC-kretsen på CPU-kortet. Den har skapt trøbbel før, sannsynligvis pga at fjærene i kontaktene i sokkelen har blitt dårlige, eller har irret. Jeg klemte litt på den – og voila, vi hadde fungerende flippere og diverter igjen!

Det er nok ikke siste gang at ASIC-kretsen vil skape trøbbel på AFM, så vi har bestilt opp et nytt hovedkort for å unngå at dette gjentar seg. Når dette er installert, så tenker jeg vi bytter sokkelen på det gamle kortet, slik at vi har et reserve WPC-95 kort. Kjekt å ha.