Vi fikk melding om at Attack From Mars ikke var helt frisk for litt over ei uke siden. Displayet viste kun teksten “Check fuses F106 and F101”. Denne meldingen betyr dessverre nesten aldri at det er sikringen det er noe problem med.

Det første vi sjekket var likeretterbrua og spenningene ved testpunktene på power-driverkortet. Typisk nok, så var alt helt ok der. Dessverre, så kommer denne feilmeldinga også når følgende skjer.

  1. En pinhead spiller pinball og skyter kula mot det grønne stand-up målet til høyre for UFO’en
  2. Det grønne stand-up-målet (med bryter) ramler ned under playfielden (fordi operatøren ikke har skrudd til skruene skikkelig)
  3. Switchen bak stand-up-målet kommer borti 12V-delen av optoen som står under “Stroke of Luck”-hullet.
  4. Kolonnedriveren til switchmatrisa ser da 12V istedet for de 5V’ene og en eller flere kretser på CPU-kortet går opp i damp.

I switchtest, så kunne jeg konstatere at switchmatrisa var totalt nedbrent. Enkelte switcher registrerte ikke i det hele tatt, mens aktivering av andre resulterte i en kaskade av ghost-registreringer.

De to kretsene det er snakk om er en ULN2803A og en 74HC237. 237’en var loddet rett på hovedkortet og ble fjernet. Sokkel ble satt inn.

img_0190

Jeg dro nedover for å teste. Plugget i hovedkortet og koblet til alle connectorene. Jeg kunne starte spill, men belysningen / GI  var død. Det samme var coilene. Etter en periode i fosterstilling, så gikk jeg over connectorene igjen. Det viste seg at jeg hadde satt IO-connectoren i en rad feil. Jeg var åpenbart heldig med hvilken rad jeg hadde plugget i, da det er fullt mulig å fritere kortet ettertrykkelig med denne operasjonen. Jeg plugget den i korrekt og testet igjen. Switchmatrisa var nesten sunn og frisk, men en av radene var flaky. Det samme var en av de dedikerte bryterne, som ikke er koblet til kolonnedriveren.

Jeg mistenkte dårlig loddejobb og dro hjem for å gå over loddingene en gang til. Jeg har opplevd noe tilsvarende tidligere etter å ha soklet kretser på flipperkort og jeg mistenker at produsenten har gitt beng i å lage via der det er gjennomgående komponenter. Det holder m.a.o. ikke å lodde kun på undersiden hvis det er baner til samme komponent på oversiden.

Etter å ha gått over loddingene, så bar det nedover til Work-Work for å teste igjen.

Denne gangen, så bootet ikke engang faenskapen. Kun søppel i displayet, 2 konstant lysende LEDs på CPU-kortet og en svart. Jeg begynte å frykte at jeg hadde klart å ta livet av enten CPU, RAM, eller ASIC-kretsen.

Etter en halvtime mysing på elektronikk og lett kløing av hodebunn, så satte jeg av en eller anenn grunn tommelen på ASIC-kretsen og dyttet. Den beveget seg ikke, men nå bootet maskina helt fint ved power-on.

Jeg frykter at sokkelen til ASICen begynner å miste spenst i fjærene, eller at det er irr på connectorene der. Maskina var ok når jeg dro derfra i dag, men jeg utelukker ikke at det kan skje igjen pga vibrasjoner. Vi får se om vi får slått kloa i verktøy for å dra ut ASICen og så enten skiftet sokkelen, eller forsøke å spenne ut connectorpinnene på sokkelen.

God Jul folkens !

img_0232