Jeg postet en tid tilbake en artikkel om reparasjon av power-driver-kortet til Lord of the Rings (“Lord of the Flippers”). Det viste seg at vi nok ikke var helt ferdige med den fiksen. Dette skulle vise seg å bli den desidert verste feilsøkinga jeg har gjort i et flipperspill – noensinne.

Vi hadde handlet det vi trodde var IRL540N fra Kina. Disse døde rimelig kjapt. Etter å ha målt dem i Atlas-testeren, så måtte jeg konkludere med at det nok ikke dreide seg om 100% orginale komponenter. MOSFETene viste seg å ha en gate treshold på nesten 4V. Orginalen skal ligge i området 1-2V. Dette fordi de skal kunne drives direkte av logikk-kretser. Hvis MOSFET’en ikke klarer å slå seg helt på, så blir den varm. Og når den skal drive en flippercoil, så blir den veldig varm. Hvis den kortslutter, så brer det seg en kaskade av feil. Det ene er at dioden på flippercoilen ryker. Flippercoilen kan bli skadet. Er man heldig, så går sikringen før dette skjer, men det har sannsynligvis blitt skader innover i driverkretsen også.

Jeg satte inn orginale IRL540N og dro nedover til Work-Work for å reteste.

Høyreflipperen sto i stram givakt og humøret var dalende. Humøret bedret seg noe når kidsa, på bordet bak meg, begynte å diskutere om det var smart å lære seg Javascript eller C++ – og samtidig refererte til meg, som “tekniker” uten at de trodde jeg hørte på. Jeg gikk deretter for litt lavthengende frukt og fikset så høyre joystick på et av arkadekabinettene istedet. (2-player virker nå fint på Metal Slug). Jeg tok deretter kortet med hjem for litt seriøs diagnostikk og kirurgi.

De neste suspekte kandidatene var kondensatoren på C247, resistoren R16 og U2. Jeg målte R16 og C247 i kretsen. og sammenlignet med naboene. Disse så ok ut (Jeg vet jeg burde ha tatt dem ut, men sammenlignbare feilmålinger er ihvertfall en indikasjon).

img_3425-1

Død Q16. Suspekt C247/R16 og U2

Jeg fjernet så 74HCT273en som sto på U2 og erstattet denne med en ny + sokkel. (Tinnpumpe er et must når man skal gjøre sånt)

img_3429-1

I retest, så gikk høyreflipperen deretter rett opp ved power-on og sikringen på flippercoilen fordampet i løpet av et par sekunder.

Tilbake på arbeidsbenken, så kunne jeg konstatere at MOSFETen var blåst til himmels – igjen. Og denne gang var det en orginal del, som var blåst, spekket godt over strømmen som skal gå gjennom den.

Jeg byttet Q16 enda en gang, og også ICen på U2. Deretter fjernet jeg kondensatoren på C247. Ene og alene pga en kar ved navn Eddie, som jobber for Modern Pinball NYC angivelig gjør det samme (sannsynligvis fordi den kan ha blitt skadet av tidligere eksplosjoner i området Q16, og dermed fungert som en kortslutning inn til gaten på MOSFETen)

I retest – så hadde jeg nå en fungerende høyre flipper! Yay !

Ikke at jeg er overtroisk, men nå skal kortet testes noen runder i hjemme-LOTRen før det blir tatt med tilbake til Work-Work. Jeg er ihvertfall mer optimistisk m.h.t. mulighet for spillbar LOTR på Work-Work, enn jeg har vært på en god stund.

God helg, folkens ! 🙂

PS. Takk til Kaken Moms på FB, som handlet med orginale IRL540N til oss (Du skal forøvrig ha fått betalt av oss nå. Tok litt tid. Beklager dette ;)). Vi kommer nok til ellers, for ettertiden, til å handle denne type komponenter fra litt andre kilder enn fra første og beste piratvarebod i Kina.

Oppdatering. 29.10.16:

Etter to minutter testspill, så sto selvfølgelig høyre flipper i stram givakt igjen. Jeg slo av strømmen og tok ut kortet. Begge MOSFETs var fremdeles ok, men de var varme, hvilket kan tyde på at de har fått for lav gate-spenning. Jeg gikk derfor over loddingene på U2 igjen. Og sjekket at den sto godt ned i sokkelen. Jeg reflowet også loddingene på connector J2, da jeg hadde lagt merke til at begge flipperne slo seg inn hvis denne ikke var plugget i. Neste to testspill gikk ok, og begge MOSFETs var kalde. Litt tidlig å feire ennå, men jeg er forsiktig optimistisk. Som en kjenning av meg sa på chat: “Den kretsen er da ikke SÅ komplisert.”. Han har rett, men jeg begynner å bli smått overtroisk 🙂